Bore-out: herken het en herstel het!

Bore-out: herken het en herstel het!

Bore-out

Waar kan jij nou moe van zijn? Schaam jij je ook zo wanneer collega’s of vrienden je die vraag stellen? Zeggen dat je moe bent staat zowat gelijk aan luxeproblemen. Daar zit je dan met je goede baan, lekkere salaris maar ondertussen groeit dat korte lontje en voelt het alsof je in een depressie zit. Ik kan je vertellen: je zit er niet ver naast en als je niet oppast zie je je energie én ambities straks in rook opgaan. Geef een bore-out (want dat is het) geen vrij spel! In dit blog vertel ik je hoe je een bore-out herkent, hoe je het doorbreekt en er – beter dan ooit – uitkomt.

Een bore-out: wat is het?

Bij een bore-out ervaar je dezelfde klachten als bij een burn-out. Je slaapt slecht, hebt een kort lontje en voelt je zowel fysiek als mentaal helemaal uitgeblust. Het verschil zit hem in de oorzaak. Bij een bore-out draait het om onderbelasting (en dus niet om overbelasting zoals bij een burn-out). Onvoorstelbaar, hoe langzaam de tijd vooruit kruipt. Je hebt elke dag wel tijd over. Die vul je dan maar met wat internetgesurf of privézaken. Ondertussen steek je al je energie krampachtig in het ophouden van de schone schijn. Want, moe zijn omdat je keihard werkt, dat accepteert iedereen. Maar moe zijn omdat je je verveelt? Dacht het niet! Doen alsof je druk, heppiedepeppie en succesvol bent is echter waanzinnig vermoeiend. Niet zo gek dus dat je moe bent. Wees daarom alert wanneer:

    • je je werk (te) gemakkelijk vindt
    • je maar alles aanpakt zodat je dag sneller voorbij gaat?
    • je geen voldoening uit je werk haalt
    • je op de automatische piloot werk
    • het je frustreert dat je nauwelijks uitdagingen of verantwoordelijkheden hebt

Voordat je het weet, ben die vrolijke, energieke versie van jezelf kwijt. Je werk maakt je ziek van verveling en dat is precies hoe ik een bore-out zou omschrijven.

‘Waarom heb ik dit?

Goeie vraag! Er kunnen verschillende oorzaken voor je bore-out zijn. Bore-out komt vaker voor bij jonge ambitieuze mensen bij wie het in minder of meerdere mate ontbreekt aan persoonlijk leiderschap of – en dat zie ik vooral – het ontbreekt aan zelfinzicht. Als je niet weet wat je wilt en kunt, is de kans groot dat je op de verkeerde banen solliciteert. Trouwens, ook werkgevers dragen weleens bij aan het ontstaan van een bore-out. Ze zijn soms geneigd om juist voor een overgekwalificeerde kandidaat te kiezen. Dat begrijp ik aan de ene kant wel, maar een bore-out ligt dan gevaarlijk snel op de loer.

Hoe kom ik ervan af?

Het is zaak om jezelf uit te dagen, je talenten te benutten of uit te breiden. Maar waar begin je? Ik geef je 3 tips: 

Tip #1 (H)erken problemen
Een bore-out bouwt zich langzaam en veelal ongemerkt op. Hoe eerder jij de symptomen herkent, des te sneller kun je die nare, maar sterke spiraal doorbreken. Verder is het belangrijk dat je je probleem ook erkent. Erken dat je niet op je plek zit bij deze baan. Erken dat je je verveelt en praat er met iemand over, je manager, Human Resources of met één van onze loopbaanexperts.

Tip#2 Bouw aan je energielevel
Wat je ook doet, ga in elk geval niet op de bank liggen Netflixen. Het lastige is dat je nu minder energie hebt. Dus ook minder energie om je voor te bereiden en te solliciteren naar een uitdagendere baan. Juist nu is het tijd om letterlijk in beweging te komen en je energie weer op peil te krijgen. Ga sporten, wandelen (met of zonder coach), eet gezond en zoek uit waar jij energie van krijgt.

Twee bonustips: Pas op de Plaats een kort en powerful traject) of schrijf je in voor ons (online) Vitaliteitsprogramma! 

Tip #3 Werk aan je zelfkennis
Ontdek waar je goed in bent en krijg inzicht in je (verborgen) talenten. Als je op dit terrein winst weet te boeken, is het rendement gigantisch! Je gaat als vanzelf andere keuzes maken en gerichter solliciteren. Ik zet hiervoor altijd graag Het Talentenpaspoort in. Talenten heb je vanaf je geboorte of op jonge leeftijd ontwikkeld. Het Talentenpaspoort is de methodiek van Peter Monsieurs van Pontis Management School. Via een talentscan worden emotionele talenten (drijfveren, passies) en rationele talenten (denkstijlen) onderscheiden. Met Het Talentenpaspoort weet je wat je wat je potentieel is. Hiermee wordt al snel duidelijk wat jij mist in je huidige werk en wat je energie gaat geven in je toekomstige werk.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen welke opties of welk traject het beste bij jou past!

HR Manager?

Misschien heb je interesse in Het Talentenpaspoort? Er zijn in-company mogelijkheden, maar je kunt je ook zelf laten opleiden tot Certified Talentpassport Coach. Neem contact op of lees meer over deze certificeringstraining.

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: