Bore Out: ZIEK van verveling

Auteur: Wenneke Ong, mei 2018.

Bore Out

In 2008 zag WLO nog geen coachees met een Bore Out, dat is nu in 2018 anders. In het artikel van Evelien de Ruiter van 25-09-2008 (!) wordt duidelijk beschreven hoe sluipend een Bore Out kan ontstaan. Persoonlijk denk ik, dat dit ook komt doordat het risico onvoldoende wordt onderkend om medewerkers voor een functie aan te nemen waarvoor zij overgekwalificeerd zijn. In de tussenliggende crisisjaren waren er weinig vacatures en het aanbod aan opgeleide medewerkers was hoog. Menigmaal heb ik een HR adviseur gehoord die toen zei: ja, we konden een WO-er (of een HBO-er, of een MBO-er) krijgen…… We zijn gek als we die niet aannemen, ook al hadden we andere eisen, die kennis komt ons vast van pas. Tegelijk waren er natuurlijk medewerkers die al lang blij waren dat ze eindelijk waren aangenomen waardoor ze de ‘lichtere’ functie geen bezwaar vonden. Als er dan onvoldoende van die extra capaciteit wordt gebruik gemaakt ligt een Bore Out op de loer.

Bewust Vitaal

Bij Bore Out heb je te maken met onderbelasting. Een medewerker die hiermee al langer te maken heeft, weet vaak niet meer wat leuk uitdagend is. In mijn aanpak Bewust Vitaal werk ik o.a. met de FLOW theorie van Csikszentmihalyi. Het stadium van FLOW bevindt zich tussen enerzijds spanning en anderzijds routine. Als je doorschiet in spanning (angst/stress, zorg) ligt Burn Out op de loer. Als je doorschiet in routine (verveling, apathie) dan ligt dus Bore Out op de loer.

Talenten

Onze begeleiding bij een Burn Out en bij een Bore Out heeft veel overeenkomsten. Beide trajecten bestaan uit een digitaal programma dat je thuis in je eigen tijd en tempo kunt doen en persoonlijke  of groepsgesprekken eventueel gecombineerd met buiten-sessies. Ik ben heel betrokken maar niet van het pamperen, daarvoor is het leven te bijzonder! Ik stimuleer voluit te leven (en dus te werken) door talenten objectief in kaart te brengen. Waarom?

Vragen als: Waar ben je goed in? Wat vind je leuk om te doen? Waar droom je van? Waar krijg je vaak complimenten over? geven informatie maar zijn vaak onvoldoende objectief. En coachees kwamen pas via omwegen bij hun latente talenten terecht. Tegelijk zag ik in mijn praktijk de mooiste dingen gebeuren, mensen die op een andere werkplek, in een andere functie opeens tot bloei kwamen. Vandaar dat ik ongeveer zo’n 7 jaar geleden mij op talententools ging oriënteren. Tools over kwaliteiten, vaardigheden en competenties die waren er natuurlijk al. Dat resulteerde erin dat ik in 2013 aan de eerste groep deelnam die gecertificeerd werd voor de KernTalentenAnalyse. Een prachtige tool die echter door haar werkwijze meer uren vergt en daardoor voor sommige cliënten te kostbaar blijkt te zijn en voor mijn praktijk een te grote belasting is. En dat komt niet overeen met mijn overtuiging: iedereen heeft talenten en als iedereen die zou inzetten, dan…. Het GOUD is er al in organisaties, je hoeft het ‘alleen’ zichtbaar te maken! Dus zocht ik verder naar een tool, die voor organisaties betaalbaar is om ook op grote schaal in te zetten. Bij toeval, ik weet het …toeval bestaat niet, zag ik een melding over het boek Ontdek je WERKelijke talenten, van Peter Monsieurs. Om een lang verhaal kort te maken, ik ben naar Antwerpen gereisd en ben gecertificeerd. Ik ben zo enthousiast over deze tool dat ik nu alweer voor het tweede jaar zelf opleider ben. Het Talentenpaspoort zet ik in bij individuele en groepstrajecten, als onderdeel van het selectieproces, bij teambuilding etc., in al mijn trajecten dus. De focus op talenten leggen is het fundament van mijn aanpak bij de begeleiding bij Bore Out en Burn Out.

Het verschil in begeleiding tussen een Bore Out en een Burn Out is in de fase: hoe VOORKOM ik een volgende Bore Out of Burn Out.

Energie

Ziek van verveling is pijnlijk. Helaas, het is geen uitzondering meer. Het onderdrukken hiervan kan de weg van herstel verlengen, dus vraag om hulp, grijp in! Het goede nieuws is: je kunt je werkplezier hervinden, je energie weer voelen toenemen. Met trots en energie praten over je werk.

Maar dan ‘moet’ je eerst jezelf serieus nemen, voor jezelf zorgen (=zelfmanagement) door de hulp in te schakelen die jij nodig hebt. Dat kunnen je vrienden zijn, je collega’s, je familie of professionele ondersteuning. Je bent van harte welkom.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *