Is een carrièreswitch een goed idee of niet? 

Martijn (43), werkt als key accountmanager bij een internationaal farmaceutisch bedrijf. Martijn heeft het gevoel op een kruispunt te staan: óf de promotie aanvaarden óf … en verder komt hij niet. Je zou denken dat nee zeggen tegen een promotie bijna hetzelfde is als je carrière om zeep helpen. En toch kan het de beste beslissing ooit voor iemand zijn. Ontdek waarom en hoe je erachter komt of een carrièreswitch misschien wel een goed idee voor je is.

Switchgedachten

Wist je dat sinds corona er heel wat meer 40+ers een andere carrière overwegen? Eigenlijk niet zo raar. Ik zie het ook vaker als mensen op vakantie geweest zijn. Tijdens de vakantie ontspan je je en heb je de tijd om vanaf een afstandje na te denken. Zo is het ook met corona. We rennen en vliegen (letterlijk!) een stuk minder, werken misschien vanuit thuis, ervaren meer rust en juist in die rust komen er allerlei gedachten boven. Ook over een eventuele carrièreswitch, zéker als er ook nog een promotie in de pijplijn zit. Je leunt achterover en komt tot de conclusie dat je al een tijdje niet meer zo gedreven bent. En nu je er zo over nadenkt, voel je eerder een leegte dan die sterke drive die je altijd gehad hebt. 

Wat te doen met switchgedachten

Goed, je bent je bewust van je overwegingen maar er is meer. Je lontje is af en toe wel heel kort hé? Die lange dagen breken jou en je gezin ook meer en meer op. Dit is juist een tijd waarin je van je kids zou willen genieten. In plaats van langs het voetbalveld, zit jij alleen maar achter je laptop. Je had het jezelf heel anders voorgesteld, toch? Maar als je erover denkt om je leven meer betekenis te geven en het roer om te gooien, schieten de vragen als paddenstoelen uit de grond. Wat wil ik dan? Wat als ik moet verhuizen? Kan ik het me financieel wel veroorloven? Wat gaat mijn partner ervan zeggen? Kan ik het überhaupt wel? Je kunt twee dingen met switchgedachten doen: onderzoeken of negeren. Ik adviseer altijd het eerste, onderzoeken, want dan krijg je antwoorden en oplossingen. Met negeren kom je niet ver. Je vragen blijven, net zoals dat knagende gevoel in je lijf. Erger nog: negeren maakt dat je op termijn steeds futlozer wordt. Plezier op je werk is ver te zoeken. Je piekert veel, slaapt misschien slecht en ziet de dingen steeds vaker somber in. Je zelfbeeld wordt met de dag negatiever. Ongeacht wat je ontdekt (je zit misschien wel prima, want dat kan ook), je zult je daarna altijd beter voelen. Nee, negeren is geen optie wat mij betreft.

Ontdek wat je wilt

Gedurende ons leven veranderen we en met ons ook onze doelen en ambities. Het roer omgooien is behoorlijk ingrijpend en doe je niet zomaar. Je wilt er eerst achter komen wat jou daadwerkelijk blij maakt en zeker weten wat je wilt. Dit is waar mensen soms vastlopen. Maar stilzitten en wat voor je uitstaren, levert je niets op. Uitzoeken en ontdekken wat je wilt daarentegen levert je waardevolle inzichten en handvaten om iets in gang te zetten of juist te laten. Wie weet is je huidige baan nog niet zo gek en ontdek je wat je nodig hebt zodat het vuur weer oplaait. Loop jij ook vast? Hieronder vertel ik je hoe we samen jou weer op het rechte … eh, juiste pad krijgen.

Voor iedereen de perfecte tools

Ik hanteer geen standaard aanpak. Wat je motivatie ook is, samen kijken we naar je loopbaan tot nu toe. Pas op de plaats maken, zeg maar. Wanneer voelde jij je als een vis in het water? Door wie of wat laat jij je inspireren? We reflecteren en nemen de tijd voor al je vragen. Geen zorgen: ik heb 25 jaar ervaring en houd niet van ellenlange trajecten. Ik maak gebruik van gerenommeerde, aantoonbaar succesvolle tools. Stuk voor stuk objectieve instrumenten waaronder het Birkman persoonlijkheidsonderzoek en het Talentenpaspoort. Met deze en andere tools besparen we veel tijd waardoor we snel weten of een loopbaanswitch een goed idee voor je is. Lees er alles over op onze website of neem contact op voor een gratis oriëntatiegesprek.

PS

Ben je HR Manager of Directeur en geïnteresseerd in assessments voor jullie werknemers? Dan vind je in WLO een ervaren partner. Werknemers worden optimaal begeleid waarbij we ons richten op het ontdekken van capaciteiten en behoeften. Hiermee creëren we (met succes) nieuwe job-perspectieven. Informeer vandaag nog (geheel vrijblijvend).