Voor mijzelf heb ik ontdekt dat mijn comfortzone precies het tegenovergestelde is van wat ‘iedereen’ ermee bedoelt.

Onder comfortzone wordt in het algemeen bedoeld: dat wat lekker veilig aanvoelt, dat wat je gewend bent, dat waar je een beetje in kan doorsudderen. Ik noem dat de suddermodus.

Voor mij is comfortzone: dat wat bij je past, dat waar je energie van krijgt en waar je vol bent van energie. Dat waarvan je voelt: dit past helemaal bij mij! Ik vond het namelijk altijd al vreemd dat men het had over comfortzone, terwijl ik in mijn dagelijkse praktijk zag dat mensen zich helemaal niet comfortabel voelden in hun zogenaamde comfortzone. Ze raakten verveeld, geïrriteerd, burnout of boreout, etc.

In 2013 ontdekte ik mijn comfortzone. Ik ging met mijn vriendin en collega Marijke, die naast stewardess ook loopbaancoach is, naar Singapore. De laatste keer dat ik in Singapore rondliep was 30 jaar daarvoor.

En nu: ik kwam thuis! Ik voelde me heerlijk in Singapore. Ik, die hier heel vaak verdwaal, wees daar mensen de weg. Ik heb daar uren in mijn eentje rond gelopen. Liep in mijn eentje in Chinatown, in mijn eentje in het donker, en wilde niet meer terug. Ik kwam terug voor de mensen met wie ik ben verbonden.

Wat zijn nu de overeenkomsten van mijn comfortzone (de plek waar ik thuis hoor!) en mijn day-to-day life? Wat doe ik in beide situaties waar ik energie bij voel? Wat geeft mij dat comfortabele gevoel: zoek niet verder dit is wat je moet doen!

  • Met wildvreemde mensen een praatje aanknopen.
  • Nieuwe plekken bezoeken.
  • Genieten van samenzijn en eten.
  • Nieuwe dingen leren.
  • Initiatief nemen.

Ik ben op veel andere plekken geweest maar had daarbij niet het gevoel dat ik in Singapore had. Dus uit de comfortzone gaan (de betekenis die doorgaans wordt gehanteerd), betekent niet bij voorbaat voor mij dat ik energie voel, dat ik weet: ja, dit is het voor mij!

Ik blijf er altijd naar streven om mijn comfortzone hier te creëren, zodat ik niet naar Singapore hoef te verhuizen. Bij tijd en wijle ben ik in mijn comfortzone, dan valt alles op zijn plaats. Dat is altijd zo geweest, ook hier, ook voor Singapore. Je kunt iets niet vasthouden, hoe graag je het ook wilt. Dus, als ik voel dat ik in de suddermodus terecht kom, dingen op de automatische piloot ga doen, geen onverwachte praatjes meer aanknoop, me niet meer opgeef voor nieuwe cursussen dan denk ik aan Singapore, aan mijn comfortzone. En dan voel ik de energie weer toenemen en stap ik bewust uit de suddermodus!

Ook in 2014 ben ik dus bewust in mijn comfortzone gestapt. Nieuwe dingen doen omdat ik daar energie van krijg! Een daarvan was het filmpje opnemen voor RTL4. Op de foto zie je mij in gesprek met de cameraman en de presentator. Een topochtend voor mij!