auteur: Christine Bunk, juni 2017.

Op zoek naar geluk?

Geluk is het modewoord van de 21e eeuw. In de afgelopen jaren zijn er veel boeken over geluk vinden geschreven, maar de Westerse mens lijkt er niet per se gelukkiger van te zijn geworden. Sterker nog in de zogenaamd ‘gelukkige’ landen van de wereld komt zelfdoding juist vaak voor, aldus Emily Esfahany Smith. Esfahany Smith is schrijfster van het boek ‘De kracht van Betekenis’, en oud-studente van Martin Seligman, oprichter van de Positieve Pscyhologie. Volgens Emily Esfahany Smith moeten we het idee van gelukkig worden vergeten en inruilen voor ‘Betekenis geven’. Betekenisvol leven als het nieuwe geluk.

Wat is de zin van jouw leven?

Seligman is er duidelijk over: wil je langdurig gelukkiger worden, ga dan op zoek naar de zin van jouw leven, zoek uit op welke manier jij betekenis aan het leven kunt geven. Je kunt je natuurlijk vooral bezighouden met activiteiten die een snelle kick geven. Je kunt  heel vaak uit eten gaan, werk doen omdat het veel geld en aanzien oplevert of gewoon thuis de leukste series volgen op Netflix. Maar pas op, wanneer je te veel tijd besteedt aan het najagen van oppervlakkige genot, loop je, volgens Seligman, het risico de boot te missen naar duurzame gevoelens van welzijn en tevredenheid.  Om deze duurzame gevoelens te kunnen ervaren, zul je eerst jezelf op een fundamenteler niveau moeten leren kennen. Het niveau van zelfkennis dus, dat verder gaat dan de wetenschap dat je houdt van mooi weer, mooie mensen, mooie kleren, mooie spullen, lekker eten en drinken en lekker dansen of feestvieren.

Regelmatige reflectie om te leren wat er toe doet!

Volgens Seligman vervliegt het geluksgevoel dat je krijgt van het najagen van genot sneller dan het plezier dat je put uit de band die je met veel liefde, geduld en compassie opbouwt met voor jouw betekenisvolle mensen en zaken (werk, natuur, dieren, etc.) in je leven. Volgens Esfahani Smith zijn we in de huidige maatschappij geneigd ons geluk veel te ver te zoeken. Het  is juist te vinden in de kleine dingen van het leven: dichter in de buurt van je dierbaren wonen, aanwezig zijn bij het opgroeien van je kinderen, minder spullen kopen om het milieu te sparen, met vrienden de goede en minder goede tijden samen beleven. En ja, ook werk kan daarin een bepalende rol spelen. Je talenten inzetten voor iets dat meer oplevert dan het bevredigen van alleen je eigen behoeften, maakt een meer tevreden en gelukkiger mens van je. Esfahani Smith benadrukt dat alleen regelmatige zelfreflectie, juist bij tegenslag en verdriet, ons leert over wie we echt zijn en wat er voor ons toe doet in het leven. Helaas voor diegenen die het ultieme geluk najagen: ook duurzaam geluk ‘comes with a price’.