Transitievergoeding om van werk naar werk te komen.

Werknemers hebben vanaf 1 juli 2015 – als je minimaal 2 jaar in dienst geweest bent – recht op een transitievergoeding bij ontslag. De transitievergoeding is bedoeld om een andere baan te krijgen. Je kunt deze vergoeding gebruiken voor (om)scholing naar ander werk of voor een outplacement traject (waarin je begeleiding krijgt naar een andere baan). Deze transitievergoeding geldt voor iedereen en komt in de plaats van de ontslagvergoeding.

De Transitievergoeding, de naam zegt het al, moet transitie (overgang) bevorderen; van werk naar werk. Je kunt de vergoeding inzetten voor outplacement, loopbaanbegeleiding of scholing, maar het is niet verplicht. Sommigen krijgen een extra outplacementvergoeding naast de transitievergoeding. Soms spreken wij belangstellenden die in eerste instantie alleen geïnteresseerd zijn in de kosten van een Outplacementtraject. Zij zijn een rondje aan het doen bij de verschillende bureaus en hun 1e selectie is de investering.

Transitievergoeding inzetten voor een Outplacementtraject.

Outplacement is geen verkapte sollicitatiebegeleiding. Dus of je nu veel of weinig betaalt, als je alleen sollicitatiebegeleiding krijgt onder de noemer outplacement, dan heb je vaak te veel betaald.

WLO Outplacement kent verschillende fases:

  • Rouwverwerking (afscheid nemen, maar ook leren omgaan met een situatie waar je vaak niet zelf voor hebt gekozen).
  • Loopbaanoriëntatie (Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? En hoe bereik ik dit? Hierbij worden professionele tools ingezet zoals de Loopbaanscan, de KernTalentenanalyse etc. zodat er veel breder kan worden gekeken dan de laatste functie en een eventuele switch in het vizier komt).
  • Arbeidsmarktbenadering (Mondelinge en schriftelijke presentatie, Inzet Social Media, CV update volgens de methodiek Een CV dat werkt!, netwerken).
  • Nazorg en borging (van werk naar werk betekent dat het niet ‘zo maar’ ophoudt, ook al is de afgesproken begeleidingsperiode geëindigd).

Transitievergoeding en het maken van een SWITCH.

Gisteren had ik een kennismakingsgesprek met een belangstellende voor Outplacement. Hij wil dit traject aangrijpen om een switch te kunnen maken. Hij is helemaal klaar met het werk dat hij nu doet. Van een paar mensen in zijn omgeving kreeg hij het advies om het ontslag aan te vechten. Buiten dat de betreffende organisatie een reorganisatie aan het doorvoeren is waarbij ze echt afscheid moeten nemen van een aantal mensen, wil hij zelf de verandering niet meer meemaken. Hij wil het ontslag niet aanvechten maar zijn energie gebruiken om te focussen op de (nieuwe) toekomst. Heel spannend, zijn gevoel zegt…. zijn verstand zegt…. Hij gaf uiteindelijk aan een volledig Outplacementtraject nodig te hebben.

Transitievergoeding bewust inzetten.

Mijn advies: ga kennismaken met twee of drie bureaus, vergelijk het aanbod met elkaar, hun deskundigheid en ervaring ten aanzien van Outplacement en bepaal wat jij daarvan nodig hebt. Kijk of je een click hebt met het desbetreffende bureau en of je echt de coach hebt gesproken die jou gaat begeleiden. Vraag eventueel of je een van hun outplacementcliënten mag spreken. Outplacement is een investering, een investering in jezelf.

De transitievergoeding berekenen?

tool voor werknemers    tool voor werkgevers

U bent van harte welkom voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. U kunt me bellen, of bereiken via het contactformulier.

Warme groet, Wenneke Ong (18 juli 2016)