Een veranderende wereld.

Eind 2012, begin 2013 hebben arbeidsmarktadviseur Liduine en ik, Wenneke, medewerkers van de Piet Kerkhof keten mogen begeleiden. Alle 18 vestigingen werden gesloten. Een ieder die dat wilde kon deelnemen aan een compacte workshop solliciteren. Voor sommigen was er extra begeleiding. Liduine en ik hebben in zes plaatsen, verspreid over Nederland, de workshops verzorgd.

Vanzelfsprekend konden ze zowel ervoor als erna ook een beroep op ons doen bij het solliciteren.

Een heel project waar we sterk betrokken raakten bij een groep retailmedewerkers die hart had voor hun PIET. Ongelooflijk de inzet en de betrokkenheid die ze toonden om tot de laatste dag in hun vestiging te willen blijven werken. Het met elkaar te willen afronden. Diep respect.

In het zoeken en vinden van vacatures kwamen we uit bij winkelketens als Primark.

Nu in Arnhem de Bijenkorf gaat sluiten en Primark daarvoor in de plaats komt, moet ik weer denken aan al de medewerkers die zo trots zijn op hun zaak, in dit geval de Bijenkorf. Afscheid nemen van de Bijenkorf, hoe doe je dat?

Terwijl je nog aan het afscheid nemen bent, positief staan tegenover Primark en andere zaken, hoe doe je dat? Het doet pijn, maar het kan.

Ik kijk met andere ogen naar de winkels die sluiten en openen.

Online shoppen is niet meer weg te denken en zal alleen maar toenemen volgens iedereen. Toch ben ik nog blij als ik een nieuwe winkel zie verschijnen.

Winkelen wordt straks niet meer kopen, maar een beleving, het kopen doe je online. In plaats van warenhuizen zullen er belevingscentra verschijnen. Dat is de voorspelling.

Gelukkig zullen mensen nodig blijven, ook in een belevingscentrum.