Het Talentenpaspoort: zicht op je talenten

Talenten zijn een gave. Een talent heb je vanaf je geboorte of je hebt het ontwikkeld op zeer jonge leeftijd. Door je talenten onderscheid je jezelf van anderen. Je talenten maken je uniek. Het Talentenpaspoort is de methodiek van Peter Monsieurs van Pontis, Management School met Passie voor Management- en Teamontwikkeling.

WLO is zo enthousiast over het Talentenpaspoort:

  • Dat zij het Talentenpaspoort als vast onderdeel in de verschillende trajecten aanbiedt.
  • Dat zij als officieel partner, coaches en andere professionals opleidt om het Talentenpaspoort actief te kunnen inzetten. Workshop Talentenpaspoort.

Drie soorten talenten

We onderscheiden drie soorten talenten:
1. De eerste soort zijn je passies, ook wel je emotionele talenten genoemd. Passies zijn sterke drijfveren. Het zijn jouw energiebronnen.
2. De tweede soort zijn je rationele talenten, ook wel je denkstijlen genoemd. Een denkstijl bepaalt hoe jij van nature informatie opneemt en verwerkt.
3. De derde soort zijn je fysieke talenten. Je hebt specifieke lichaamskenmerken die je toelaten iets bijzonder gemakkelijk te kunnen. Bijvoorbeeld een sport of handigheid.

Talenten vormen je potentieel

De combinaties die je kan maken met de drie soorten talenten vormen jouw natuurlijke potentieel. Dit potentieel kan je zien als een rijke bron. Maar een bron alleen is niet genoeg. Alleen door in je potentieel te investeren zal je rijkelijk kunnen oogsten.

Wat doet het Talentenpaspoort?

Er zijn auteurs en online testen die je talenten proberen te vatten in een lijst. Daarbij beperken ze zich tot enkele tientallen vooraf benoemde talenten. Het Talentenpaspoort werkt niet met lijsten, omdat er zo veel verschillende talenten zijn dat ze niet in lijstjes te vatten zijn.

Het Talentenpaspoort bevat twee ‘foto’s’. Een ‘foto’ van je emotionele talenten (je passies) en een ‘foto’ van je rationele talenten (je denkstijlen). Combinaties van je emotionele en rationele talenten vormen nog sterkere talenten.

Een voorbeeld. Wanneer je een passie hebt voor ‘samenwerken’ en aanleg voor ‘strategisch denken’, dan vormen deze twee samen het talent ‘strategisch samenwerken’.

Ieder mens heeft een grote hoeveelheid talenten. Het is bijna onmogelijk om daar zelf altijd goed zicht op te hebben. Als je de hulp vraagt van een gecertifieerde coach, krijg je een beter zicht op je talenten. Een goed inzicht in je talenten geeft een basis voor het kiezen van jouw (loopbaan-) pad. Je zet immers bewust je talenten in en daarmee maak je keuzes die bij jou passen.

Bedrijven kunnen ook van (grote) groepen de talenten in kaart brengen. Daarmee ontstaat niet alleen een beter zicht op de talenten van individuen, maar ook op de samenwerking in teams.

Samenvatting

Investeren in je potentieel betekent in de praktijk het opbouwen van kennis en vaardigheden die je talent laten open bloeien. Eén ding is zeker. Wanneer je investeert in je talenten zal je niet alleen je best mogelijke prestaties leveren, je zal er ook echt plezier aan beleven.

Het talentenpaspoort helpt jou om zicht te krijgen op je talenten, zodat je die optimaal kunt inzetten voor jezelf en de organisatie waarvoor je werkt. Je kiest bewust je (loopbaan-) pad en je zult meer profiteren van je talenten.

“There is a difference between skill and talent. Master the skill to allow the talent out”