auteur: Chris Zwerver.

Samen en alleen

Ik open mijn mailbox en zie een vraag om hulp. ‘Hij is alleen maar met zijn werk bezig’ staat erboven. Als gebruikelijk nodig ik hen samen uit voor een kennismaking en intake. Snel wordt duidelijk dat ze al langer rondlopen met problemen. De stap naar hulp is nooit eenvoudig, daar gaan soms jaren overheen. Zij zit op het puntje van haar stoel, hij wat onderuit in ogenschijnlijke rust. Dan steekt zij van wal: ‘Ze moet thuis echt alles alleen doen.’ Het huishouden, de twee kinderen van 6 en 8, de ziekenhuisbezoeken van de jongste. Het gevoel er altijd alleen voor te staan maakt haar eenzaam en ongelukkig. Het irriteert haar mateloos dat hij altijd zijn eigen gang gaat. Met moeite bedwingt ze haar tranen.

‘…….en ik wil ook met vrienden op stap om stoom af te blazen. Ze kan niet van mij verwachten dat…’

Hij hoort het allemaal rustig aan zonder haar echt aan te kijken. Maar plots komt hij fel uit de hoek en richt zich tot mij. ‘Geloof me, ik hou heel van haar maar mijn werk als zzp-er vraagt gewoon heel veel van mij. En ik wil toch ook met vrienden op stap om stoom af te blazen. Ze kan niet alles van mij verwachten.’ Ze is hem eerder tot last dan tot liefde merk ik op.

Samen zijn

‘Doen jullie nog wat samen?’ vraag ik. De laatste keer is alweer een jaar geleden. Toen zijn ze samen naar de film geweest. Het blijft even stil. Er waait een koude wind door de kamer. Ik hou hem voor dat wanneer hij liever zijn werk en eigen dingen wil doen er wel iets aan de hand is. Zeker als hij haar tegelijkertijd niet wil verliezen. Omgekeerd vertel ik haar dat het niet helpt wanneer zij altijd alles alleen oplost en opvangt en niet voor zichzelf opkomt uit angst dat de relatie dan ten einde is. Willen ze hier samen uitkomen dan hebben ze allebei werk te verzetten. Ze hebben allebei wat te doen, met hun relatie samen maar vooral met zichzelf.

…….. ‘daarvoor ben ik toch niet bij een loopbaancoach?’

Een ander stel is bij mij omdat ze spanningen hebben juist omdat hij geen werk heeft en al meer dan een jaar thuis zit. Als ik doorvraag hoor ik dat hij met een loopbaancoach aan de slag is maar daar niets over de problemen thuis heeft verteld. Hij kijkt mij verbaasd aan: ‘Daarvoor ben ik toch niet bij een loopbaancoach?’.

Werkvragen zijn levensvragen

Tsja, wanneer je met een loopbaan- of werkvraag zit begin je niet spontaan over je relatie, dat begrijp ik wel. En als je dat wel doet dan maakt het vaak geen onderdeel uit van het begeleidingstraject. Toch vind ik het verstandig dat wel te doen. Maar ja, ik ben dan ook relatiecoach. Zo gek is het niet dat ik er anders tegenaan kijk. Werkvragen zijn levensvragen. Die raken jou en je partner. Je zal niet de eerste zijn die spanningen in de relatie ervaart door het werk van jou of je partner. In het begin denk je ‘het loopt wel los’, maar dan kom je tot de ontdekking dat het je relatie binnenvreet. Als een lekkende kraan die een steen uitholt met tergend langzame druppels. Irritaties, misverstanden, verwijten.

Herkenbare patronen

Alles uit de kast trekken om de ander te bewegen te doen wat jij wil of wegvluchten van het gedoe thuis, het zijn herkenbare patronen. Als mensen bij mij komen gaat het altijd om een scala van frustraties, eenzaamheid en onvervulde verlangens. Ik overdrijf niet als ik zeg dat overspel op de loer ligt. En echt niet alleen vanwege onbevredigende seks waar veel stellen mee worstelen.

Geluk en voldoening

Mijn advies is het grondig aan te pakken en jezelf daarmee een bonus te geven. En de bonus is dus niet alleen dat je voldoening in je werk vindt, maar dat je ook met meer geluk en voldoening gaat leven. Alleen en samen.