Personeelsbehoud verbeteren? Het kan al in één dag!

Personeelsbehoud verbeteren? Het kan al in één dag!

Personeelsbehoud verbeteren

Het behouden van personeel is voor veel HR Managers en leidinggevenden een grote uitdaging. Het is natuurlijk veel efficiënter om goede medewerkers te behouden dan nieuwe te zoeken. Hoe pak je dat nu het slimste aan? Daarover gaat dit blog. Lees verder en ontdek hoe je al binnen één dag inzicht krijgt en medewerkers voor de organisatie weet te behouden.

Waarom is personeelsbehoud zo belangrijk?

Ik denk dat ik je als HR Manager, HR-professional of leidinggevende weinig nieuws vertel. Jij weet wat het kost om weer nieuwe medewerkers te moeten zoeken. En dan hebben we het niet alleen over het geld. Wanneer medewerkers tevreden zijn en aan de organisatie verbonden blijven:

    • houd je je wervings- en selectiekosten laag
    • blijft de kennis en ervaring gewaarborgd
    • blijft het moreel van een organisatie of afdeling hoog
    • zijn medewerkers betrokken en proactief
    • is er vaak een lager ziekteverzuim
    • worden organisatiedoelen sneller gerealiseerd
    • versterkt dit de reputatie van een organisatie
    • versterkt dit de positie in de (afzet- en arbeids)markt
    • bespaar je ongelooflijk veel tijd

Wanneer je niet beschikt over een goede strategie en medewerkers worden benaderd met het juiste aanbod, bedenken ze zich geen twee keer en hik jij telkens tegen nieuwe wervingsprocessen aan. Ervaren medewerkers verliezen is een kostbare aangelegenheid. Je moet weer opnieuw wervings-, trainings- en inwerkkosten maken, maar vergeet niet dat een team zich ook weer opnieuw moet aanpassen. Dat vergt tijd, individuele gesprekken, groepsgesprekken en misschien wel een teambuilding training.

Een praktijkvoorbeeld

Je ziet dat één van je medewerkers, laat ik hem voor nu even Roy noemen, niet helemaal lekker meer op zijn plek zit. Het schuurt, zeg maar. Hij lijkt ook wat minder energie te hebben, maar ziek is hij niet. Het gaat eigenlijk gewoon goed met hem. Je durft hem niet te vragen of hij nog wel op de goede plek zit, bang voor een averechtse werking. Straks denkt hij nog dat je hem weg wilt hebben. Maar niets is minder waar! Volgens jou zit er nog veel meer in Roy. Hoe krijg je het dan voor elkaar dat Roy blijft, op een plek terechtkomt waar hij zijn talenten optimaal benut en dat weer kan vertalen in resultaten voor de organisatie? Hoe zorg je ervoor dat Roy energie heeft, met nieuwe ideeën komt en anderen inspireert? Betrokkenheid en bevlogenheid van medewerkers is van onschatbare waarde voor je organisatiedoelen!

Personeel behouden? Focus op talent!

Het is voor veel mensen lastig om een persoon los van diens functie zien, zeker als iemand al langer in dienst is. Nu hebben we het over Roy, maar iedere organisatie, HR-professional of leidinggevende zou meer rekening kunnen houden met talent. En dan heb ik het niet over competenties. Geloof me, ik spreek uit inmiddels jarenlange ervaring, het is veel efficiënter en rendabel om je te focussen op talent dan op competenties. Talenten heb je vanaf je geboorte of je hebt ze al op jonge leeftijd ontwikkeld. Je daarop focussen bevordert personeelsbehoud en tegelijkertijd de inzetbaarheid. Een medewerker langzaam minder zien functioneren en niet ingrijpen is voor alle betrokkenen ronduit schadelijk. Organisaties zouden menselijk talent veel slimmer kunnen inzetten. Hoe? Dat lees je hieronder.

Dé oplossing waar iedereen blij van wordt

Voordat je echt aan de slag kunt gaan, is het natuurlijk belangrijk dat je het aanwezige talent in kaart brengt. Dat doe je het snelst via Het Talentenpaspoort. Hiermee worden talenten of ook wel het potentieel, van zowel medewerkers individueel als dat van teams en afdelingen snel en objectief inzichtelijk gemaakt. Objectief want er is geen sprake van onbewuste blinde vlekken of een selectie geheugen. Objectief omdat er op de persoon zelf gefocust wordt, dus los van diens functie, niveau of sector. Effectief dus en bovendien snel, want het kan al in één dag. Het Talentenpaspoort is de methodiek van Peter Monsieurs van Pontis, Management School met Passie voor Management- en Teamontwikkeling. Via een talentscan worden emotionele talenten (drijfveren, passies) en rationele talenten (denkstijlen) onderscheiden. Na de scan worden de resultaten persoonlijk met de medewerker(s) teruggekoppeld. Het mooie is dat je medewerkers ziet opbloeien door de persoonlijke aandacht en het nieuwe perspectief dat het met zich meebrengt.

Talent inbedden in je personeelsbeleid

Een of meerdere scans is vanzelfsprekend niet voldoende. Na het inventariseren van het aanwezige talent, zal gekeken moeten worden welk talent in welke functie en op welke afdeling het meest tot zijn recht komt. Welke medewerkers beschikken over die talenten of bij wie kan dit nog verder ontwikkeld worden? Als je dit in je beleid weet in te bedden, heb je veel meer grip op personeelsverloop en verbeter je bovendien je wervings- en selectieproces bij het aannemen van nieuwe medewerkers.

Meer weten?

Wil je ook met Het Talentpaspoort je personeelsbehoud verbeteren en het optimale uit je medewerkers halen? Wil jij met gemotiveerde medewerkers organisatiedoelen realiseren of zelfs overtreffen? WLO Work and Life (gecertificeerd en official trainer van Het Talentenpaspoort) begeleidt jullie graag hierbij! Ook in-company. Neem contact op voor gratis en vrijblijvende kennismaking.

PS
Ben je HR-professional en wil je Het Talentenpaspoort zelf in kunnen zetten? Laat je opleiden door WLO Work and Life en wordt ook gecertificeerd. Meer info: Certificering Talentenpaspoort voor HR Professionals.

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek

Omleiding ivm wegwerkzaamheden (klik hier)

Mobiel Secretariaat:
06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke:
06 - 5060 0570
E-mail:
info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: