Haal het beste uit je team met talentontwikkeling

Talentontwikkeling in teams

Haal het beste uit je team met talentontwikkeling

Je bent leidinggevende van een team en je bent blij want het zijn stuk voor stuk professionals. Je moet er niet aan denken dat er binnenkort een paar de organisatie zouden gaan verlaten! Je coacht, houdt de performance in de gaten en toch … Je weet zeker dat er meer in zit. Ze zouden elkaar meer kunnen versterken, net als een voetbal- of ander sportteam. Daar draait het om de talenten en de balans binnen het hele team in plaats van de talenten van de individuele teamleden. Maar hoe kom je erachter welke talenten in je team aanwezig zijn en hoe geef je vorm aan de ontwikkeling daarvan? Dit blog is voor iedereen die via talentontwikkeling hun teams sterk en complementair willen maken.

Talentontwikkeling wat verstaan we daar eigenlijk onder?

Talentontwikkeling in teams gaat over de ontwikkeling van het aanwezige talent in een team. Niet te verwarren met talentmanagement. Idealiter ga je eerst op zoek naar de juiste balans in een team. Je richt dus eerst op het inventariseren van welke talenten in bepaalde teams nodig of gewenst zijn. Heb je dat helder, dan kijk je wat je al in huis hebt voordat je mensen op de gewenste talenten gaat werven.

Het belang van talentontwikkeling in teams

Ik haalde al eerder het voorbeeld aan van een voetbalteam. Bij talentontwikkeling in teams gaat het om het hele team. Ieder teamlid krijgt aan de hand van diens talenten een rol die door talentontwikkeling verder geoptimaliseerd wordt. Iedereen werkt vervolgens vanuit de meest ideale plek of rol. (En met gevaar voor eigen leven ga ik nu verder:) Geen doelpunt zonder dat de keeper de bal naar verdediging passt, die op hun beurt de centrale middenvelders aan het werk zetten, waarna ze de bal doorspelen naar de aanvallers voor het daadwerkelijke doelpunt. Geen voetbalfan? Ook een roeiteam benut het aanwezige talent door hen op bepaalde bootposities in te zetten. Als de juiste roeier op de juiste plek zit kan het team de maximale bootsnelheid bereiken. Haha wees maar niet bang, ik ga er niet nóg een teamsport bij halen. Wat talentontwikkeling voor een team teweeg kan brengen is denk ik nu wel duidelijk, toch? Maar als organisatie, leidinggevende en HR Manager wil je die (ontwikkelde) talenten natuurlijk wel graag in huis houden. En ook daarin voorziet talentontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat het inzetten op talent positieve gevolgen heeft voor iedereen. Medewerkers ontdekken hun talenten, waardoor ze meer gemotiveerd en betrokken worden. Bovendien leren ze door talentontwikkeling hun werk slimmer aan te pakken. Teams worden geïnspireerd, zijn trots op de resultaten en de reis ernaartoe. Talent en talentontwikkeling verbinden passie met intrinsieke motivatie; je doet waar je goed in bent met plezier en voldoening. Waarom zou je dan naar andere werkgever overstappen? En tot slot draagt talentontwikkeling positief bij aan het verlagen van ziekteverzuim. Als medewerkers op de juiste plek zitten, dus daar waar hun talenten het beste tot hun recht komen is de kans op een bore-out aanzienlijk kleiner. Mooi, maar hoe nu verder?

Stap 1: inzicht in de talenten van je team
Ik zie dat het vaak onbekend is over welke talenten ieder teamlid beschikt en wat zijn of haar grootste bijdrage zou kunnen zijn. Vandaar dat we meestal beginnen met Het Talentenpaspoort. Het Talentenpaspoort is een wetenschappelijk onderbouwde talentenscan waarmee niet de competenties maar de emotionele en rationele talenten van ieder teamlid worden blootgelegd. Met dit inzicht heeft een team een goede basis voor de ontwikkeling en de verdeling van het aanwezige talent.

Stap 2: ontwikkelingsplan
Het is belangrijk om samen een ontwikkelplan te maken waarin staat welke talenten een team/organisatie nodig heeft, wie dat van nature al in zich heeft of het kan doorontwikkelen. Het kan ook zijn dat je tot de conclusie komt dat er een bepaald talent ontbreekt. Meedenken, transparantie en feedback is cruciaal in deze fase. Het kan alleen slagen wanneer je het samen doet. Om dit proces te bevorderen besluiten organisaties soms om een externe begeleider in te zetten. Zo worden eerst de 1-op-1 de behoeften, de mogelijke rollen en noodzakelijke ontwikkelingen met elk teamlid besproken om daarna gezamenlijk aan de slag te gaan.

Stap 3: follow-up
Talentontwikkeling in teams (maar ook individuele talentontwikkeling) vraagt om ruimte, tijd en vertrouwen. Een plan alleen is niet genoeg. Creëer met elkaar (van directie tot HR, van leidinggevenden tot medewerkers) een veilige en inspirerende omgeving, waarin je de tijd krijgt om te leren en waarin je wordt erkend om het proces in plaats van de resultaten. Durf verantwoordelijkheden bij anderen met het juiste talent neer te leggen en laat medewerkers volledig eigenaarschap nemen. Waardeer iedereen om zijn talent en wees eerlijk, maar opbouwend in je feedback en vergeet niet de successen te vieren!

Meer weten over talentonwikkeling?

Wil je ook met talentontwikkeling het optimale uit je team halen, gemotiveerde medewerkers en favoriete werkgever worden? WLO Work and Life denkt graag met je mee! Neem contact op voor gratis en vrijblijvende kennismaking.

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: