HR-Manager-WLO-Work-and-Life

Het juiste loopbaanbureau kiezen (in 5 stappen)

Het mag gezegd worden, Nederland telt behoorlijk wat loopbaanbureaus en zelfstandige loopbaanprofessionals. Het kiezen van het juiste loopbaanbureau of professional kan daarom best een pittige uitdaging zijn. Maar geen zorgen, we gaan je helpen om door de bomen het bos te zien! Wordt dit een WLO-promo? Nee, we willen oprecht dat je de juiste afwegingen maakt zodat je een bureau vindt dat bij jou, de organisatie en de medewerkers past. Sterker nog, we hebben potentiële opdrachtgevers weleens, in geval van bijvoorbeeld specifieke expertise, naar een collega-bureau doorverwezen. We werken met mensen. Dan is het in ieders belang om met het juiste bureau in zee te gaan. In dit blog geven we de belangrijkste overwegingen, tips en valkuilen zodat je vol vertrouwen en weloverwogen je keuze kunt maken. En voor wie ons nog niet kent, helemaal aan het einde van dit blog stellen we ons, in een ‘mini-promo’, kort even aan je voor.

HR en het juiste loopbaanbureau kiezen

Een loopbaanbureau, of loopbaanadviesbureau, biedt doorgaans professionele ondersteuning en begeleiding via loopbaanadvies, loopbaanbegeleiding, loopbaanverandering of outplacement. Een loopbaanbureau helpt individuen en soms ook groepen bij het maken van loopbaankeuzes, het ontwikkelen van loopbaanvaardigheden en het navigeren door loopbaantransities.

HR vormt de sleutel als het gaat om medewerkers bij hun loopbaanontwikkeling en groei begeleiden. Een goed loopbaanbureau kan van onschatbare waarde zijn bij het ondersteunen van deze inspanningen. Het selecteren van het juiste loopbaanbureau is dus een belangrijk proces gezien de impact op de loopbaanontwikkeling en de tevredenheid van medewerkers.

We geven je de 5 belangrijkste stappen die je helpen een bureau te kiezen:

#1 Definieer je behoeften en doelstellingen

Voordat je op zoek gaat naar loopbaanbureaus, is het essentieel om eerst de eigen behoeften en doelstellingen helder te hebben. Wat wil je bereiken via de samenwerking met een loopbaanbureau. Denk na over de specifieke uitdagingen waarmee jouw organisatie te maken heeft en welke ondersteuning daarvoor nodig is. Wil je een landelijk bureau zoek je een bureau/zelfstandig professional in de regio? Hoe belangrijk is maatwerk? Denk hierbij ook aan maatwerk programma’s en online tools. Zo ontdek je of op je zoek moet gaan naar allround loopbaanbureau of meer gebaat bent bij een bureau met een specifieke expertise of ervaring.

#2 Eerste beoordeling potentiële bureaus en/of professionals

Check de reputatie en trackrecord van potentiële loopbaanbureaus. Gebruik tijdens je onderzoek verschillende bronnen, zoals Google, websites en LinkedIn. Bekijk aanbevelingen, referenties en vraag collega HR-professionals en andere connecties naar hun ervaringen. Kijk ook of een bureau ervaring of affiniteit heeft in jullie branche of functiegebieden. Verzeker je ervan dat een bureau in staat is om de beloofde resultaten te leveren en de positieve impact bij eerdere klanten kunnen aantonen.

#3 Cultuur en waarden
Kijk welk bureau of professional past bij de cultuur en waarden van jouw organisatie. Een goede culturele match is belangrijk om effectieve samenwerking en communicatie te bevorderen. Selecteer bureaus die jouw waarden delen en waarvan je denkt de consultants goed kunnen samenwerken met jouw team en medewerkers.

#4 Maak een afspraak met je top 3

Om dieper kennis te maken, nodig je je top 3 loopbaanbureaus/professionals uit voor een gesprek. Het kennismakingsgesprek is dé gelegenheid om een beter begrip te krijgen van het loopbaanbureau of de professional. Het helpt om te bepalen of ze voldoen aan jullie specifieke behoeften, doelstellingen en verwachtingen. Maak daarom ook jullie eigen verwachtingen helder en vraag hoe ze daaraan kunnen voldoen. Vraag hen naar referenties van eerdere projecten en klanten. Stel verder vragen over de kostenstructuur en hoe deze zich vertaalt in waarde en resultaten. Check hun aanpak, manier van (tussentijds) evalueren, hoe en waarmee de resultaten gemeten worden en welke programma’s ze kunnen aanbieden. Last but noot least, met een kennismaking merk je snel of het klikt en jullie uit hetzelfde hout gesneden zijn.

#5 Pilot

Heb je nog twijfels? Kijk of je met je bureau of professional van je keuze tot een een proef- of pilotprogramma kan komen. Dit kan, zeker in geval van organisatiebrede activiteiten, helpen bij het testen, evalueren en beperken van risico’s. Het geeft jullie de gelegenheid, om op basis van concrete ervaringen en resultaten, de samenwerking al dan niet verder voort te zetten en eventuele knelpunten op te lossen.

Conclusie

Het kiezen van het juiste loopbaanbureau is een belangrijk proces met een grote impact op de doelstellingen van een organisatie en de loopbaanontwikkeling en tevredenheid van medewerkers. Door jezelf goed voor te bereiden en je te (laten) informeren kun je weloverwogen besluiten voor het loopbaanbureau dat past bij jou, de organisatie en de medewerkers.

Op zoek naar juiste ondersteuning?  

Je kan het WLO Team bij verschillende vraagstukken betrekken. We zijn expert op het gebied van executive coaching, talent coaching, loopbaanontwikkeling, vitaliteit en outplacement. We zijn jouw HR-business partner bijvoorbeeld bij de inventarisatie en ontwikkeling van talent. Bovendien stimuleren wij vitaliteit en duurzame inzetbaarheid via programma’s en coaching. We komen snel tot de kern, zijn transparant en niet bang om (positief) confronterende feedback of adviezen geven. We houden van een lach en zijn voorstander van spiritualiteit op de werkvloer. Tegelijkertijd zijn we een zakelijke respectvolle, empathische en ervaren gesprekspartner die op elk niveau succesvol opereert.

We werken landelijk maar zijn vooral in de provincie Gelderland (Arnhem, Nijmegen e.o.) ingebed. We werken daarnaast regelmatig samen met landelijk opererende bedrijven die op zoek zijn naar een ervaren HR business partner in de omgeving van hun medewerkers. Wij zijn vertrouwd met uiteenlopende werkomgevingen. Zakelijke, financiële en maatschappelijke dienstverlening, maar ook overheid en onderwijs.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat jullie organisatie en medewerkers de juiste ondersteuning krijgen bij het navigeren door transities en het bereiken van doelen.

Ontdek wat we samen kunnen bereiken

Maak een afspraak voor een oriënterend kennismakingsgesprek.

 

Annelies, Manager Advies & Service/Facilitaire sector bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden:

“We zijn WLO Work and Life steeds meer gaan inzetten en voor verschillende vragen waaronder loopbaanvraagstukken, assessments, ondersteuning tijdens een reorganisatie, talentonderzoek en -ontwikkeling. Zo hebben we tijdens een reorganisatie een aantal medewerkers het Talentenpaspoort aangeboden. Het was gelijk een goede basis voor gesprekken en je zag dat medewerkers erdoor gestimuleerd werden om concrete stappen te gaan nemen. Het gaf de meesten net dat extra zetje om ervoor te durven gaan. Zo nodig werd dat aangevuld met scholing of met extra coaching vanuit WLO Work and Life.”

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: