Altijd aan staan is slecht voor je werkgeluk

Altijd aan staan is slecht voor je werkgeluk

Altijd aan staan

Oehoe, jij daar, hoogopgeleide, hardwerkende professional? Iedereen is allang weg, waarom kan jij je werk dan niet neerleggen? Waarom reageer je altijd direct op alle e-mails en appjes en ja ook in het weekend? En mag ik je nog iets vragen? Ben jij een bevlogen professional of begin je stiekem meer op een workaholic te lijken? Doe jij iets omdat je het leuk vindt of alleen om het van je to do-list te kunnen afstrepen? Met andere woorden, ben jij intrinsiek gemotiveerd of sta je gewoon alleen maar aan? Ontdek waarom altijd aan staan helemaal niet goed is en hoe je van een workaholic in een bevlogen pro verandert.

Kenmerken van een workaholic

Verslaafd aan je werk zijn houdt in dat je bijna dagelijks langer doorwerkt. Niet direct omdat je je werk mega tof vindt, maar vanuit een soort dwang. Je moet je bewijzen, telkens weer. Je eigenlijke droombaan was er één met passie en impact. Eén die je uit zou dagen en energie zou geven. In plaats daarvan kom je laat thuis, hang je op de bank, beantwoord je nog even de laatste mailtjes en ben je een BB-er; een bekende besteller van maaltijden die bij je thuis bezorgd worden. Japans, Italiaans, Grieks, Thais – je hebt ze allemaal gehad.

Sofie, Key Accountmanager, is één van mijn coachees. Ze zei er dit over:

“Eerlijk gezegd word ik er doodmoe van en begin ik er steeds meer tegenop te zien. Ik voel me uitgeblust, kan geen Thais meer zien en heb eigenlijk ook geen fut meer voor andere activiteiten, op sociaal gebied zeg maar. Maar al mijn vrienden doen het wel, ze sturen appjes en ik zie hun foto’s op Instagram. Ze volgen een cursus Mindfulness of doen mee aan een of andere challenge. Dan moet mij dat toch ook lukken?”

Wat Sofie niet weet is dat veel van haar leeftijdsgenoten, net als zij zelf, op het randje van een burn-out zitten. Een hardwerkende professional, maar zonder koers en eindbestemming. Zonde, want er zit zo veel potentieel in haar! Daarentegen zijn bevlogen professionals niet te stoppen. Zij doen wat ze leuk vinden en maken bewuste keuzes in lijn met hun ambities. Ze volgen ook die cursus Mindfulness, maar niet om met de rest mee te kunnen doen. Nee, ze doen het omdat ze mindfulness in de praktijk willen toepassen. Bevlogen professionals willen regie en balans. Zij maken die Thaise curry liever zelf dan dat ze er een bestellen.

Om bevlogen te kunnen blijven presteren, zorgen zij beter voor zichzelf en dat werpt zijn vruchten af … op élk gebied. Checken zij dan nooit hun mail na werktijd of in het weekend? Jawel hoor, ook zij staan aan maar alleen wanneer ze weten dat ze er energie van krijgen. Bevlogen professionals creëren en volgen hun eigen pad. Ze zijn een voorbeeld voor anderen. Precies de redenen waarom hun carrières wél in de lift zitten.

Zo verander je in een bevlogen professional

Bij bevlogen professionals lijkt alles als vanzelf te gaan. Ik zal uitleggen hoe dat komt. Zij werken namelijk vanuit hun eigen flow. Dat is trouwens iets anders dan go with the flow, dan ga je juist met de stroom mee. Werken vanuit een flow (zie ook De weg naar Flow van Mihaly Csikszentmihalyi maakt dat je groeit en jezelf ontwikkelt. Je aandacht is volledig gericht op de activiteit die voldoening geeft. Als jij werk hebt dat bij je past en aansluit bij jouw unieke talenten is de kans op flow-werken veel groter dan wanneer je alleen maar doet wat je opgedragen wordt. Betrokkenheid bij je werk is een belangrijke voorwaarde om vanuit een flow te kunnen werken.

Hoe vind je werk dat bij je past?

Ik ga graag in gesprek met je. Dan kunnen we samen reflecteren (iets dat jij volgens mij sowieso graag doet, toch?). We kijken naar zowel de Work als de Life kanten. Daarnaast maak je kennis met Het Talentenpaspoort. Een wetenschappelijk onderbouwde en bewezen talentenscan waarmee je je WERKelijke talenten ontdekt. De meeste onderzoeken zeggen iets over je competenties. In tegenstelling tot de meeste onderzoeken vertelt het Talentpaspoort alles over je potentieel. Je krijgt inzicht in je drijfveren, belemmeringen en denkstijlen. Je ziet gelijk wat je energie geeft en kost. Het wordt duidelijk wat voor jou de beste opties zijn en wat er nodig is om daar te komen. Bovendien, ga je je eigen pad creëren in plaats van dat van anderen te volgen. Hierdoor sta je op een goede manier aan, krijg je energie, ben je gemotiveerd en klaar voor de ontwikkelingen in je leven en loopbaan!

Ook je eigen pad en je potentieel benutten?
Boek nu meteen een gratis kennismakingsgesprek!

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Let op, wegwerkzaamheden!
Mobiel Secretariaat:
06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke:
06 - 5060 0570
E-mail:
info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: