Vitaliteit op de werkvloer (of thuiswerkplek)

Vitaliteit op de werkvloer (of thuiswerkplek)

Vitaliteit op de werkvloer (of thuiswerkplek)

Voor duurzaam inzetbare medewerkers is een goed werkend gezondheidsbeleid essentieel, zeker in deze tijd. We hebben te maken met toenemende vergrijzing, de verhoogde AOW-leeftijd en niet te vergeten de nasleep van COVID-19. Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws en ik begrijp dat vitaliteitsbevordering slechts één van de vele taken is waarmee je je als HR-professional dagelijks bezighoudt. Daarom hebben we het WLO Vitaliteitsprogramma ontwikkeld. Daarmee verlaag je het ziekteverzuim, verhoog je de inzetbaarheid en het werkplezier!

Burn- of bore-out

Bij langdurige stress of overbelasting ligt een burn-out al gauw op de loer. Kijk maar eens naar het begin van de coronacrisis. Covid-19 was als een soort katalysator van burn-out. En nog zijn er mensen die snel oververmoeid zijn of er tegenop zien om weer naar hun oude werkplek terug te keren. Marion bijvoorbeeld. Zij gaf aan de ‘kantoortuin’ voor corona als een energiebron te beschouwen. Nu ze weer terug is, wordt ze voortdurend overprikkeld door de telefoons en het voortdurende gepraat. Je kunt dezelfde klachten ervaren maar dan uit onderbelasting. Dit zien we bijvoorbeeld bij mensen die te weinig uitdaging in hun werk ervaren of het gevoel hebben dat ze geen zinvolle bijdrage meer leveren. Bij dit soort futloosheid is er sprake van een bore-out. Hoe dan ook, burn of bore-out, deze medewerkers hebben allemaal, ongeacht de oorzaak, een verlaagde vitaliteit.

Vitaliteit, waar hebben we het dan over?

Als we het over vitaliteit hebben, dan hebben we het, naast iemands fysieke gezondheid, ook over iemands mentale gezondheid, sociale omgeving, persoonlijkheid, overtuigingen en persoonlijke waarden. Vitaliteit op de werkvloer implementeren en bevorderen is een must en tegelijkertijd een pittige klus.

Wenneke Ong:
“Het accepteren van wie je werkelijk bent is de sleutel tot een bloeiend loopbaanpad. Oftewel, maak jezelf prioriteit dan wordt kiezen gemakkelijker.”

Je kunt medewerkers niet verplichten

Je kunt je medewerkers niet verplichten tot meer vitaliteit. Dat wordt al gauw gezien als ongewenste bemoeienis en werkt vaak averechts. Je zal vast genoeg in je beleid hebben opgenomen over voorlichting, ergonomische werkplekaanpassingen, tussentijdse gesprekken of het aanbieden van vers fruit en ander gezond eten in de kantine. Allemaal goed, maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers zélf vitaler willen worden. Hoe pak je dat aan? Bij WLO Work and Life hebben we daar het WLO Vitaliteitsprogramma voor ontwikkeld. Een praktisch programma waarbij alle aspecten van vitaliteit op een positieve manier aan bod komen. Medewerkers worden enthousiast en gaan ermee aan de slag vanuit hun eigen intrinsieke motivatie.

WLO Vitaliteitsprogramma

Deelnemers leren bewust naar zichzelf te kijken en ontdekken wat er nodig is voor hun vitaliteit. Het complete WLO vitaliteitsprogramma omvat de volgende onderdelen:

    • Bewust Vitaal Online (28-daags online training)
    • Bewust Stilstaan (tweedaagse training)

Bewust Vitaal | 28-daagse online programma

Deze online training met werkboek is zorgvuldig opgebouwd op basis van onze kennis en ervaringen om uitval te voorkomen of te beperken. De theorieën van Covey (cirkel van invloed en betrokkenheid), Mihaly Csikszentmihalyivan (Flow) en Sonnevelt (Vitaliteitspiramide) zijn het fundament van dit programma. Daarnaast ontdekken deelnemers de vitaliteitsladder, de energiemeter en hoe ze deze kunnen toepassen. Het programma is zo praktisch mogelijk opgezet, zodat je het altijd, ook met weinig energie, kunt doorlopen. Dit programma kan apart worden gevolgd maar is het meest succesvol in combinatie met de training Bewust Stilstaan. 

Training Bewust Stilstaan

In deze 2-daagse workshop staan deelnemers bewust stil bij hun huidige situatie en brengen ze zelf in kaart wat ze nodig hebben om vitaal te zijn en te blijven. Ook hier wordt gewerkt aan de hand van de Vitaliteitspiramide (Albert Sonnevelt), de cirkels van invloed en betrokkenheid (Stephan S. Covey). We onderzoeken willen versus moeten, ontdekken wat iemands energiegevers en -vreters zijn.

Voor groepen en individuele deelname

Het WLO Vitaliteitsprogramma is geschikt voor groepen (in-company) maar kan ook individueel doorlopen worden, eventueel aangevuld met extra coaching en/of inzet van wetenschappelijk bewezen tools waaronder Het Talentenpaspoort.

Maak je organisatie vitaler

Het mes snijdt aan twee kanten: het werk wordt beter en leuker. Wil je meer weten? Bel of mail ons dan. We vertellen er graag meer over! PS: lees ook even de eerdere ervaringen hieronder:

Testimonial

“Ik heb inzicht gekregen in patronen die ik door de jaren heb opgebouwd en die me gebracht hebben tot waar ik was: ver van mezelf en doodmoe. Ik heb nu genoeg inzichten en handvatten om verandering in te zetten.”

Eva

hoogleraar

 “De coaches van WLO leven zich in, stellen geen standaard vragen en schuwen geen enkele vraag als ze denken dat dit nieuwe inzichten geeft. Wat een openbaring!”

Karin

manager bedrijfsvoering

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: