Met deze vraag en ook met Waarom solliciteer jij op deze functie? proberen recruiters je beweegredenen te achterhalen. Op zo’n moment wil je natuurlijk niet met een mond vol tanden staan. Nee, je wilt vol zelfvertrouwen en met een brede glimlach antwoorden: ‘Goede vraag! Ik leg het graag even uit. Maar wat als je deze vragen moeilijk te beantwoorden vindt? En hoe weet je zeker dat dit is wat je wilt? Of doe je gewoon wat in lijn met de verwachtingen is? Als je het lastig vindt je sterke kanten te benoemen, je te presenteren en te onderscheiden, is het hoog tijd voor wat verdiepende zelfkennis. Het zal je verrassen en inspireren!

Zelfkennis: een continu ontwikkelingsproces

Jezelf kennen is een continu ontwikkelingsproces. Zelfkennis haal je o.a. uit vragen zoals: wat zijn je drijfveren, je waardes, je behoeften? Inzicht in jezelf is de basis voor verdere groei, zowel persoonlijk als professioneel. Wil jij jezelf beter leren kennen, meer inzicht hebben in wie jij bent, wat je kunt en wilt? Dan is (zelf)reflectie een goed begin.

Door reflectie:

  • weet je wat jou motiveert
  • leer je wat jou gemakkelijk afgaat (verborgen talenten)
  • kom je erachter welke emoties in welke situaties bij jou een rol spelen
  • ontdek je wat jouw uitdagingen zijn
  • kun je je werk én leven aanzienlijk verbeteren

Reflecteren is overigens best een pittig klusje. Je kijkt door je eigen bril en geeft soms een eigen draai aan gebeurtenissen. Bovendien heb je ook nog eens te maken met je innerlijke criticus die steeds maar weer commentaar op je gedachten geeft. Soms kun je daarom beter met iemand samen reflecteren. Met mij bijvoorbeeld! Lees verder om te zien hoe ik dat aanpak.

Talent als uitgangspunt

Ik werk ontzettend graag met het Talentenpaspoort. Een unieke (wetenschappelijk onderbouwde) tool waarmee je in korte tijd jouw talenten ontdekt en ze leert te onderscheiden. Ontdek jouw:

  • rationele talenten (denkstijlen, mentale aanleg)
  • emotionele talenten (drijfveren, passie)

Met meer dan 25 jaar ervaring, kies ik er heel bewust voor om niet vanuit competenties maar vanuit talenten te werken. Competenties gaan over wat je al gedaan hebt. Ze gaan over kunnen. Bij competentiescans wordt ook altijd vanuit de functie gedacht. Dus als je functie a goed wil kunnen vervullen, dien je te beschikken over de competenties b, c en d. Als het nodig is volg je een opleiding zodat je alsnog over de juiste competenties beschikt. Met andere woorden: jij past je op een functie aan. Maar jouw competenties zeggen niets over je potentieel. En juist die informatie heb je nodig om voor jezelf (en de recruiters, weet je nog?) helder te krijgen in welke functies jij het beste tot je recht zou komen. Om daarachter te komen, focus ik juist op aangeboren talenten. Het Talentpaspoort gaat over willen en daarna pas over wat je zou kunnen. Als je in je talenten investeert, maak je bewuste(re) loopbaankeuzes, ga je beter presteren, ervaar je meer voldoening, krijg je meer energie en … weet je helder en zelfverzekerd recruiters antwoord te geven. Wedden dat je aangenomen wordt?

Wat kan ik je voor jou of je organisatie betekenen?

Als officieel partner van het Talentenpaspoort:

  • verzorg ik de eendaagse in-company workshop Ken je WERKelijke talenten, waarin je leert leven en werken vanuit je talenten, weet waarmee je jezelf onderscheiden kunt en ontdekt hoe je hiermee een bore out voorkomt
  • geef ik de WLO LoopbaanFOCUS 2-daagse, waarin je pas op de plaats maakt en de volgende stap in jouw loopbaan actief onderzoekt
  • leer ik coaches, HR en andere professionals te werken met deze revolutionaire tool

Ga naar onze website en lees er alles over of neem contact op voor een gratis oriëntatiegesprek.