Zeker nu met al het thuiswerken, hoor je steeds vaker dat jonge mensen moe zijn. Jij ook? En vind jij ook het zo lastig om met reacties als: ‘waar kan jij nou moe van zijn’ om te gaan? Wat zeg ik, lastig? Je schaamt je er zelfs voor, want zeggen dat je moe bent staat zowat gelijk aan luxeproblemen. Daar zit je dan met je goede baan, lekkere salaris maar ondertussen groeit dat korte lontje en voelt het alsof je in een depressie zit. Ik kan je vertellen: je zit er niet ver naast en als je niet oppast zie je je energie én ambities straks in rook opgaan. Geef een bore out (want dat is het) geen vrij spel! In dit blog vertel ik je hoe je een bore out herkent, hoe je het doorbreekt en er – beter dan ooit – uitkomt.

Een bore out: wat is het?

Bij een bore out ervaar je dezelfde klachten als bij een burn out. Je slaapt slecht, hebt een kort lontje en voelt je zowel fysiek als mentaal helemaal uitgeblust. Het verschil zit hem in de oorzaak. Bij een bore out draait het om onderbelasting (en dus niet om overbelasting zoals bij een burn out). Onvoorstelbaar, hoe langzaam de tijd vooruit kruipt. Je hebt elke dag wel tijd over. Die vul je dan maar met wat internetgesurf en andere privézaken. Ondertussen steek je al je energie krampachtig in het ophouden van de schone schijn. Want, moe zijn omdat je keihard werkt, dat accepteert iedereen. Maar moe zijn omdat je je verveelt? Dacht het niet. Doen alsof je druk, heppiedepeppie en succesvol bent is echter waanzinnig vermoeiend. Niet zo gek dus dat je moe bent. Wees daarom alert wanneer je je werk (te) gemakkelijk vindt, je er geen voldoening uit haalt, je op de automatische piloot werkt en nauwelijks uitdagingen of verantwoordelijkheden hebt. Het maakt je ziek van verveling en dat is precies hoe ik een bore out zou omschrijven.

Waarom heb ik dit?

Goeie vraag! Er kunnen verschillende oorzaken voor je bore out zijn. Bore out komt vaker voor bij jonge ambitieuze mensen bij wie het in minder of meerdere mate ontbreekt aan persoonlijk leiderschap of – en dat zie ik vooral – het ontbreekt aan zelfinzicht. Als je niet weet wat je wilt en kunt, is de kans groot dat je op de verkeerde banen solliciteert. Trouwens, ook werkgevers dragen weleens bij aan het ontstaan van een bore out. Ze zijn soms geneigd om juist voor een overgekwalificeerde kandidaat te kiezen. Dat begrijp ik aan de ene kant wel, maar een bore out ligt dan gevaarlijk snel op de loer.

Hoe kom ik ervan af?

Het is zaak om jezelf uit te dagen, je talenten te benutten of uit te breiden. Maar waar begin je? Ik geef je 3 tips:

Tip #1 (H)erken problemen
Een bore-out bouwt zich langzaam en veelal ongemerkt op. Hoe eerder jij de symptomen herkent, des te sneller kun je die nare, maar sterke spiraal doorbreken. Verder is het belangrijk dat je je probleem ook erkent. Erken dat je niet op je plek zit bij deze baan. Erken dat je je verveelt.

Tip#2 Bouw aan je energielevel
Wat je ook doet, ga in elk geval niet op de bank liggen Netflixen. Het lastige is dat je nu minder energie hebt. Dus ook minder energie om je voor te bereiden en te solliciteren naar een uitdagendere baan. Juist nu is het tijd om letterlijk in beweging te komen en je energie weer op peil te krijgen. Ga sporten, wandelen (met of zonder coach), eet gezond en zoek uit waar jij energie van krijgt.

Tip #3 Werk aan je zelfkennis
Ontdek waar je goed in bent en krijg inzicht in je (verborgen) talenten. Als je op dit terrein winst weet te boeken, is het rendement gigantisch! Je gaat als vanzelf andere keuzes maken en gerichter solliciteren. Ik zet hiervoor altijd graag het Talentenpaspoort in. Talenten heb je vanaf je geboorte of op jonge leeftijd ontwikkeld. Het Talentenpaspoort is de methodiek van Peter Monsieurs van Pontis, Management School met Passie voor Management- en Teamontwikkeling. Via een talentscan worden emotionele talenten (drijfveren, passies) en rationele talenten (denkstijlen) onderscheiden. Met het Talentenpaspoort weet je wat je wat je potentieel is. Hiermee wordt al snel duidelijk wat jij mist in je huidige werk en wat je energie gaat geven in je toekomstige werk.

PS

Als officieel partner van het Talentenpaspoort verzorg ik zowel de één-op-één als in-company
workshop Ken je WERKelijke talenten. Daarin leer je leven en werken vanuit je talenten,
weet je jezelf daarmee te onderscheiden en herstel je sneller van een bore
out. Ga naar onze website en lees er alles over of neem contact op voor een gratis
oriëntatiegesprek.