Volg je intuïtie (zakelijk en privé)

Volg je intuïtie (zakelijk en privé)

Volg je intuïtie op het werk en in je privéleven

Maak kennis met Iris, finance professional. “Iedereen is heel tevreden over mijn werk, maar voor mij geldt dat er iets nog niet juist voelt. Het is alsof ik een deel van mijzelf niet gebruik, alsof ik binnen de lijntjes blijf kleuren.” Ik kijk Iris aan en vraag haar: “Wat zegt je intuïtie?” Ze kijkt me verbaasd aan.

Lees verder en ontdek hoe en waarom ze sindsdien haar intuïtie en eigenheid onderdeel laat zijn van haar werk- en privéleven.

Wat is intuïtie

Je intuïtie is als een kompas, maar dan een innerlijk kompas dat je via ‘een gevoel’ de weg wijst. Je denkt er niet over na, maar doet het gewoon. Intuïtie (Latijns) betekent letterlijk: innerlijk zien. Sommige mensen zeggen vanuit je hart kijkt. Je laat je leiden door deels onbewuste, gevoelsmatige ingevingen. Intuïtie wordt ook wel omschreven als iets dat je niet direct met je nuchtere verstand kunt verklaren. En voordat je afhaakt en denkt dit is iets voor de spirituelen onder ons – lees even verder, want het is allesbehalve waar. Intuïtie wordt steeds meer gezien als een bron van zinnige informatie, leidend of als aanvulling op je rationele denken. Oók door (succesvolle) zakenmensen, ondernemers, CEO’s en professionals.

 

Zelfs Albert Einstein, nuchtere wetenschapper, zette intuïtie boven rationeel verstand:

De intuïtieve geest is een godsgeschenk, het rationele verstand een dienaar. We hebben een maatschappij geschapen die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.

Albert Einstein

Intuïtie kun je ook omschrijven als een vorm van weten of directe kennis, een eigen wijsheid. Het hoeft niet zichtbaar te zijn. Met je intuïtie voel je spontaan aan wat goed is en wat niet. Denk maar eens aan iemand waarbij je – zonder ‘bewijs’ – het gevoel kreeg dat het beter was om diegene op afstandje te houden. Achteraf ontdek je dan vaak dat je gelijk had of beter, je intuïtie had gelijk. Wanneer je je meer bewust wordt van je intuïtie, zul je merken dat je deze anders ervaart dan met je zintuigen. Je voelt het ergens in je lichaam (denk maar aan een onderbuikgevoel). Waar of hoe je je intuïtie voelt is voor iedereen verschillend. Een warm, fijn of juist vervelend en zenuwachtig gevoel. Iedereen heeft intuïtie, maar niet iedereen is zich ervan bewust of past het toe.

Je intuïtie volgen

Je intuïtie volgen of luisteren naar je gevoel wordt door steeds meer mensen toegepast. Ik denk dat het vooral door tijd waarin we leven wordt getriggerd en gestimuleerd. En ook life changing events zoals COVID, zorgen ervoor dat oude patronen en overtuigingen niet meer werken of je zelfs belemmeren. Ik ben blij dat mensen dieper zoeken naar wat écht belangrijk voor hun is, dat ze hun gevoel laten spreken en volgen. Ikzelf heb mogen ervaren dat je intuïtie volgen je veel verder brengt, zowel zakelijk als privé. Heel verrijkend!

Voordelen van je intuïtie volgen

Ik heb een aantal voordelen van intuïtief leven en werken voor je op een rijtje gezet:

   • Het helpt je te connecten met jezelf, met wat je wilt in plaats van wat je vindt dat je moet.
   • Voorbij is de tijd dat je blijft hangen in besluiteloosheid!
   • Meer zelfkennis.
   • Gebruik van al je zintuigen en vermogen.
   • Je trekt kansen en de juiste mensen aan.
   • Communiceren gaat makkelijker waardoor relaties verbeteren.
   • Je wordt creatiever.
   • Je bent meer gefocust.
   • Door minder te denken houd je meer energie over.

Belangrijke aandachtspunten

Wel alert blijven: naar je innerlijke stem of je gedachten luisteren, zijn twee verschillende dingen. Voor je intuïtie zoek je de stilte op. Als je hoofd vol zit met allerlei moetjes, prikkels en vragen, wordt het vinden van je intuïtie erg moeilijk. Manieren om in contact te komen met je intuïtie zijn wandelen, mediteren of gewoon lekker op de bank te hangen en mijmeren. Schrijf je gedachten eens op, gebruik je zintuigen, check je gevoel en ontdek waar het uit voort komt.

Luisteren naar je innerlijke stem en daaraan gehoor geven vraagt ook om moed. Bewustwording, zelfinzicht, zelfliefde en zelfcompassie zijn essentieel voor ontwikkeling van intuïtie waardoor je op je gevoel leert vertrouwen. En ja, soms loopt het anders, maar een tijdje later zul je zien dat ook dat zijn redenen had.

Altijd en alleen maar intuïtief leven en werken?

Wat mij betreft niet. Ik ben een voorstander van Zen & Zakelijk, dus gevoel en verstand. In mijn optiek functioneren we het beste als we van beiden optimaal gebruik maken. Dus blijf je intuïtie oefenen door jezelf uit de actiemodus te halen, pas op de plaats te maken, te reflecteren en van een afstandje situaties of mensen te bekijken. Zo maak je ruimte en sta je open voor wat je intuïtie je vertelt. Neem dat mee in je besluit.

WLO Work and Life & intuïtie

We maken zeker gebruik van je intuïtie. Het is vaak een goede leidraad voor het nemen van beslissingen over bijvoorbeeld je werk. Iris hebben we begeleid door haar aan de ene kant bewust te maken van haar innerlijke kompas en aan de andere kant bood de talentenscan Het Talentpaspoort concrete inzichten in haar potentieel. Ze vond haar pad en maakt nu optimaal gebruik van haar werkelijke talenten.

Misschien ook iets voor jou?

Ga dan naar onze website en lees meer over onze coaching en/of het Talentenpaspoort. Je kunt natuurlijk ook meteen contact met ons opnemen!

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: