Een nieuwe fase in je leven. En nu dan? | WLO Work and Life

Een nieuwe fase in je leven en dan?

Een nieuwe fase in je leven

Soms is een nieuwe fase duidelijk aanwezig. Bijvoorbeeld dat je na je studie gaat werken. Maar er zijn er ook die minder zichtbaar zijn, dat zijn innerlijke veranderingen. Er zijn gedurende je leven telkens veranderingen, zichtbaar of onzichtbaar en op verschillende niveaus; mentaal, lichamelijk, emotioneel en sociaal. Hoe dan ook vraagt elke nieuwe fase aanpassing en brengen ze in meer of mindere mate stress met zich mee. Ontslag of een echtscheiding hebben een grotere impact dan bijvoorbeeld een nieuwe baan accepteren of verhuizen omdat je een huis gekocht hebt. Een nieuwe fase in je leven, werk of relatie(s) kan je echter behoorlijk uit balans brengen. Hoe ga je daar het beste mee om?

Geen tijd nemen

Wanneer je geen tijd neemt of bij de nieuwe fase stil te staan, is de kans groot dat het er op een ongelegen moment er toch uit komt. Soms zien we coachees die nieuwe fases en veranderingen generaliseren of bagatelliseren. ‘Ach, zelfs op de perfecte baan is wel iets op aan te merken’ of ‘zo erg kan het toch niet zijn, komt wel goed’. Andere coachees verdringen het vanuit eerdere ervaringen (‘toen heeft het ook tot niets geleid dus waarom zou ik er nu wel tijd aan besteden?’). Het gevolg is dat spanningen zich opbouwen. Je merkt dat je nek- en hoofdpijnklachten hebt, je steeds sneller moe bent, je kampt met depressieve gevoelens, angst- of hyperventilatieklachten. Je kunt de lichamelijke klachten eigenlijk wel vergelijken met die van een burn-out of bore-out.

Nieuwe fase

Voordat je denkt ‘dit artikel gaat niet over mij’, laat ons je eerst eens wat voorbeelden geven van nieuwe fases, veranderingen of (life) events:

    • Dood van echtgenoot/echtgenote of andere dierbaren
    • Scheiding
    • Ontslag
    • Pensioen
    • Verandering in gezondheid
    • Dertigersdilemma, quarterlife crisis, midlife crisis
    • Trouwen
    • Zwangerschap
    • Verhuizen
    • Een nieuwe relatie
    • Promotie
    • Verandering financiële situatie
    • Intimiteit
    • Conflicten

Pas op de plaats maken

Als je een nieuwe fase ingaat of er staat een grote verandering op stapel, kun je maar beter even pas op de plaats maken voor bewustwording, aanvaarding en misschien een plan van aanpak opdat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. Op die manier ben je in staat de uitdagingen of aanpassingen aan te gaan. En weet je wat zo fijn is? Juist door er niet aan voorbij te gaan, lukt het je om de knop om te zetten, ben je intrinsiek gemotiveerd, groeit je zelfvertrouwen en komt je innerlijke balans weer terug!

Wat wil je wel of juist niet

Belangrijk in dit proces is om de impact duidelijk te hebben en hoe jij daarin staat. Wil je misschien van richting veranderen qua werk, minder of juist meer uren gaan werken? Wil je jouw patronen achterhalen zodat je ze kan doorbreken en de nieuwe fase vloeiender ingaat?

Wat heb je nodig?

Vervolgens kijk je wat je nodig hebt om de eerste stappen te zetten. Waardoor word jij getriggerd of heb je misschien liever een stok achter de deur? Dit is ook een goed moment om na te denken over het inschakelen van professionele hulp. WLO Work and Life kan je op veel gebieden helpen en begeleiden. Denk aan loopbaan- en talentonderzoek, (executive) coaching, vitaliteit-, burn-out of bore-out coaching, balans werk-privé of persoonlijke ontwikkeling. Afhankelijk van jouw wensen doorlopen we samen de verschillende stappen. En jij? Jij zult merken dat je jezelf een hoop tijd en onzekerheid bespaart. Achteraf zeggen veel mensen: dit is precies wat ik nodig had!

WLO Work and Life

Ben jij een executive, professional of ondernemer en sta je voor een nieuwe fase of verandering op zakelijk of persoonlijk vlak? Voorkom dat je vastloopt of erger klachten krijgt. Neem contact met ons op, dan kunnen we het er eens over hebben.

HR-manager of leidinggevende?

Ben je op zoek naar een ervaren coachpartner voor jullie medewerkers? Neem dan gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: