Talent inzichtelijk maken voorkomt ongewenst vertrek van medewerkers | WLO Work and Life

Talent inzichtelijk maken voorkomt ongewenst vertrek van medewerkers

 Talent inzichtelijk maken brengt je zó veel

Als HR-professional of leidinggevende heb je vast weleens flink gebaald toen je van het vertrek van een veelbelovende medewerker hoorde. Floor, HR-Manager bij een MKB-bedrijf, vertelde mij (Wenneke) laatst dat ze alweer en met pijn in haar hart een potentieel MT-lid zag vertrekken. “In het exitgesprek gaf zij aan dat zij het idee had dat zij meer in zijn mars heeft en dat ondanks dat zij onze organisatie geweldig vindt, zij niet op de juiste plek zit. Als ik dit eerder geweten had, dan wie weet had zijn vertrek voorkomen kunnen worden”. En het klopt. Het verloop is veel lager wanneer organisaties sturen op talent in plaats van competenties. Talentinventarisatie en talentontwikkeling hebben een positief effect op medewerkers én de organisatie. Het ontwikkelen van talenten in plaats van competenties levert meer en sneller resultaat op. Wat heeft het voor zin om je te blijven concentreren op competenties terwijl iemand helemaal geen aanleg heeft om bepaalde competenties te verbeteren? Een talent is een gave die je vanaf de geboorte hebt of die je op heel jonge leeftijd ontwikkeld hebt. Wat zou fantastisch zijn als je wist welk talent je in huis hebt, niet?

Talent inzichtelijk maken

Hoe vaak zeggen organisaties dat ze nieuw of ander talent nodig hebben om aan de veranderende marktomstandigheden te kunnen voldoen? Tegelijkertijd is er meestal onvoldoende zicht op het aanwezige talent. Ik zeg altijd: als er zicht is op het talent in een organisatie, ligt het goud voor het oprapen. Al ruim twintig jaar helpen we daarom organisaties met het in kaart brengen en ontwikkelen van talenten. Het in kaart brengen doen we met Het Talentenpaspoort.
Het Talentenpaspoort is een wetenschappelijk onderbouwde tool om in korte tijd iemands werkelijke talenten te ontdekken. Deze talentscan is volledig objectief en gaat veel dieper dan competentie- en menig ander talentenonderzoek.

Hoe werkt het?

Om een Talentpaspoort te kunnen maken vullen deelnemers een online vragenlijst in, waarmee passies en aanleg worden blootgelegd. Daarna worden de antwoorden vergeleken met alle andere deelnemers in de database en wordt het Talentpaspoort opgesteld. Dit bestaat uit twee ‘afdrukken’ van de deelnemer. De eerste afdruk toont iemands emotionele talenten (drijfveren passies) en de tweede toont de rationele talenten (denkstijlen). Combinaties van de emotionele en rationele talenten vormen nog sterkere talenten. Voorbeeld: een deelnemer heeft een passie voor samenwerken en aanleg voor strategisch denken. Samen vormen ze dan het talent ‘strategisch samenwerken’.

De uitkomsten, iemands WERKelijke talenten worden door een van onze Certified Talentpassport Coaches geïnterpreteerd en met de deelnemer besproken. Het Talentenpaspoort geeft goed zicht op de aanwezige talenten en is de basis voor bijvoorbeeld nieuwe loopbaankeuzes, een outplacementtraject of reorganisatie. Het is ook de basis voor de afdelings- of organisatieprofielen die we opstellen. Zo weet je welke talenten je in huis hebt, welke talenten over- of ondervertegenwoordigd zijn en wat er nodig is om een betere balans te creëren.

Sarah, directeur-bestuurder

“Om concrete stappen in onze ontwikkeling te maken, hebben we WLO Work and Life ingeschakeld om het aanwezige talent bij ons inzichtelijk te maken. Bijna alle medewerkers verwelkomden Het Talentenpaspoort en waren blij met het inzicht in hun talenten en passies. De persoonlijke terugkoppeling van WLO Work and Life werd als zeer positief ervaren. Daarna vonden gesprekken met de medewerkers plaats om de talenten te bespreken en te ontdekken waar deze het beste tot hun recht zouden komen. Indien nodig konden we terugvallen op WLO voor bijvoorbeeld extra coaching op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. We zijn heel tevreden over het Talentenpaspoort. We hebben nu een betere balans in het aanwezige talent en potentieel.”

Zelf Talentenpassport coach worden

Natuurlijk voeren wij de talentinventarisatie met alle plezier bij je uit. Dat kan op organisatie-, afdelings- en individueel niveau. Medewerkers vullen thuis de vragen van Het Talentenpaspoort in en krijgen bij ons op kantoor een uitgebreide uitleg en natuurlijk het paspoort. We kunnen je echter ook opleiden tot gecertificeerd Talentpassport Coach. Al enige jaren ben ik certified en official trainer van Het Talentenpaspoort. Dat betekent dat ik HR-professionals, (loopbaan)coaches en managers tijdens een korte, intensieve training leer hoe zij zelf deze optimaal kunnen inzetten, dus de scan afnemen, analyseren en terugkoppelen.

Stéphanie, Regisseur Mobiliteit

“Het Talentenpaspoort speelt een belangrijke rol binnen onze organisatie. Mijn collega en ik zijn nu beiden gecertificeerd en kunnen Het Talentenpaspoort dus in-house bij individuele trajecten inzetten. We hebben het trouwens ook ingezet als vertrekpunt bij een nieuwe loopbaantraining. Het is telkens interessant om te zien hoe talenten zich tot elkaar verhouden. Ja, we zijn heel tevreden over de training en Het Talentenpaspoort!”

Ook Certified Talentpassport Coach worden?

Meld je dan aan en word Certified Talentenpassport Coach. Klik hier en zie direct de eerstvolgende trainingsdata. Gaat jij voorkeur uit naar uitbesteding? Neem dan contact met ons op.

Welkom bij WLO | Work and Life

 WLO Work and Life

 

 

WLO Work and Life BV

Villa Klein Dreijen
Stationsweg 46
6861 EJ Oosterbeek
Mobiel Secretariaat 06 - 4300 1522
Mobiel Wenneke  06 - 5060 0570
E-mail info@wloworkandlife.nl

KvK 86846744
Algemene Voorwaarden
Gedragscode
Privacyverklaring

Ontvang het WLO Magazine, ons 1-2 jaarlijks digitale magazine voor HR professionals, Directies en Coaches

Vul hieronder uw gegevens in: